Amerikanska metalband

USA är en av de största exportörerna av metal med stark anknytning till bland annat thrash metal, groove metal och glam metal. Just vid undergenren glam metal finner man band som Mötley Crüe, Ratt och Poison. Genren har sitt ursprung från bland annat Van Halen och Alice Cooper och uppkom vid slutet av 70-talet. Glam metal tappade sitt fotfäste under mitten av 90-talet men har på senare tid åter funnit sin publik med flera nordiska band. Även nu metal och metalcore har haft stora framgångar på den amerikanska musikscenen med band som Killswitch Engage, All That Remains, Slipknot och Disturbed.

Testament

Detta thrash metalband som grundades 1983 anses av många vara värda att nämnas i samma andetag som The Big Four, tack vare deras starka framfart inom genrens andra våg och med deras över 14 miljoner sålda album världen över. Testament har släppt elva album genom sin karriär och beräknas släppa sitt tolfte album sommaren 2019. Några band som influerats av Testament är Pantera, Lamb of God och Unearth.

Mötley Crüe

Inom glam metal (även kallat för hair metal och pop metal) anses Mötley Crüe vara en av pionjärerna. Bandet grundades av gitarristen Mick Mars, basisten Nikki Sixx, sångaren Vince Neil och trummisen Tommy Lee där de två förstnämnda har varit konstanta medlemmar tills bandet splittrades 2015. Genom att Mötley Crüe var en pionjär inom genren så influerade de flera band, bland annat Poison och Cinderella. Genom sin karriär skapade de nio studioalbum varav de första fem nådde platina i USA (det vill säga de sålde över en miljon exemplar).

Pantera

Då Metallica ändrade sitt sound till ett mer radio vänligt sådant vid början av 90-talet så dök det upp flera band som ville fylla den lucka som efterlämnats. Ett av dessa band var Pantera som fokuserade på det som kallas för groove metal. Även om bandet grundades redan under början av 80-talet och släppte flera skivor under samma årtionde så var det just de två skivorna Cowboys From Hell (1990) och Vulgar Display of Power (1992) som cementerade deras avtryck i historien.

Disturbed

Går man vidare till mitten av 90-talet fick genrer som metal ett fotfäste med band som Godsmack, P.O.D. och Papa Roach. Ett annat nu metalband som bildades under 90-talet men fick sin framgång efter millennieskiftet är Disturbed. De har, precis som övriga nu metalband listade, gått ifrån den genren på sistone men deras storhetstid låg med just albumen som hade denna genre. Disturbed har släppt sex album och ett sjunde väntas senare under 2018.

Killswitch Engage

Metalcore tog form vid skiftet mellan 80- och 90-talet men fick sitt ordentliga genomslag under 2000-talet. Band som Killswitch Engage, Atreyu och All That Remains är några exempel på populära band inom denna genre. Killswitch Engage har, skillnad från en del band som startade inom genren, hållit just metalcore som en intakt komponent hos sin musik. De har sedan sitt självbetitlade album 2000 hunnit släppa sju studioalbum och två video album. Adam Dutkiewicz som var med och grundade Killswitch Engage har även startat ett sidoprojekt, Times of Grace, som är i full fart att spela in sitt andra album.