Egenskaper hos metalband

De olika stilarna och genrerna inom metal har alla olika egenskaper som gör att de sticker ut från mängden. På sättet de klär sig, hur fansen beter sig och vilka teman deras musik behandlar kan man urskilja vad som spelas och vem musiken är ämnad för. Det finns såklart också exempel som går emot detta med exempelvis det svenska metalbandet Ghost som spelar väldigt lyssnarvänlig metal men klär ut sig på ett teatralt sätt som närmast kan liknas mot black metal.

Glam metal

Genom en blandning av heavy metal, punk rock och poppiga melodier och riff skapades glam metal. Medlemmarna i glam metalband brukar ofta ha långt hår och använder mycket smink. Det var några av anledningarna till att tv-bolagen blev intresserade och MTV uppkom under dess samtid på 80-talet. Mötley Crüe och Poison är några av banden som representerar denna genre och som också hade sin storhetstid under 80-talet. På senare tid har ett uppsving inom genren uppstått i bland annat Sverige med bandet H.E.A.T. som var med och utvecklade den liknande undergenren sleaze metal.

NWOBHM (New Wave of British Heavy Metal)

Denna genre uppkom kring mitten av 70-talet i Storbritannien som ett svar på den ekonomiska lågkonjunktur som drabbade landet. Fans av genren kallas ofta för metalheads eller headbangers och klär sig ofta i jeansskjortor prydda med olika bands logotyper eller albumomslag. Det som till en början var lockande med NWOBHM var dess “gör-det-själv” attityd och ibland amatörmässiga spelande som, kopplat till produktioner med låg budget, gav banden ett rått sound. Tusentals band bildades under denna våg och endast ett fåtal av dessa nådde stor framgång, såsom Iron Maiden, Saxon och Def Leppard.

Black metal

Black metal symboliseras ofta med satanism och djävulen även om vissa skriver låtar om mytologi och folktro. Precis som hos dödsmetall används här sångstilen growl, men även ett gällt skrik i högt tonläge brukar anammas. Flera black metalband anser att deras musik inte ska upplevas live och spelar därför inga sådana framträdanden. Andra band, som istället väljer att spela upp sin musik live, anspelar hårt på sina teman med kontroversiella shower som kan inkludera döda djur, korsfästelse och medeltida vapen. En annan aspekt som black metalband är kända för är deras svarta och vita ansiktsmålningar som ska få personen att se ut som ett lik.

Power metal

Sången hos power metalband är av yttersta vikt med ren och ofta högt tonsatt sång. Några sångare som sägs ha inspirerat denna typ av sång är Ronnie James Dio och Rob Halford. Det är inte ovanligt att power metalband skapar konceptalbum som ofta har en anknytning till fantasi och mytologi. Exempelvis är albumet Nightfall in Middle Earth av Blind Guardian är helt baserat på Tolkiens bok Silmarillion. Inom power metal finns det en uppdelning mellan amerikansk och europeisk power metal där den förstnämnda inspirerats från NWOBHM samtidigt som den sistnämnda också tagit inspiration från bland annat speed metal. Power metal har en stor utbredning men är starkast etablerad kring Norden, i England, Tyskland och hos den amerikanska publiken.