Europeiska metalband

Europa har en stark anknytning till metal, främst om man blickar mot England och de nordiska länderna. I Östeuropa är det främst folk metal som hägrar men den genren finns också representerad i de nordiska länderna med bland annat vikinga metal som en undergenre. New wave of British heavy metal var en stor rörelse i England där många ikoniska band tog form under 80-talet. Nedan kommer några mer kända och några lite mindre kända band runt omkring i Europa presenteras.

Svenska band

Sveriges främsta tillskott till metalscenen har att göra med den melodiska dödsmetall som tog form i Göteborg under 90-talet och som sedan kom att kallas för “The Gothenburg Sound”. Bland annat At the Gates och In Flames anses vara pionjärer inom detta. Förutom den melodiska dödsmetallen så tog den svenska, progressiva dödsmetallen också världen med storm i och med band som Opeth som grundades 1990 av Mikael Åkerfeldt och David Isberg. Deras musik blandar hårdhet i form av dödsmetall med progressiva undertoner och vissa jazziga element vilket gör att de sticker ut i mängden av band inom samma genre.

Tyska band

I Tyskland finns det starka rötter inom industrimetal och power metal. Inom den förstnämnda genren finner vi band som Nine Inch Nails (NIN) och Rammstein. Tittar man närmare på power metal så finns det mängder med band att fokusera på. Tobias Sammet grundade två band inom denna genre; Edguy (1992) och Avantasia (1999). Edguy placeras dock stadigare inom power metal eftersom Avantasia skapades som ett projekt inom symfonisk metal. Ett annat band som bör nämnas med tanke på deras unika stil är Van Canto. Deras genre är beskrivet som en blandning mellan power metal och a cappella. Det vill säga en stil som fokuserar på sången där de använder sina röster istället för instrument. Trummorna är det enda som används som vanligt då till och med gitarrsolon “spelas” med hjälp av rösterna.

Band lite här och var i Europa

Några nordiska band (förutom i Sverige och Finland) är Mercyful Fate från Danmark, Immortal från Norge och Sólstafir från Island. Mercyful Fate är ett klassiskt heavy metal band som grundades 1981 och leddes av den ikoniska sångaren King Diamond som främst är känd för sin extremt höga falsettsång. Immortal är ett black metalband som var populära främst under 90-talet och som under 2018 släppte sitt nionde studioalbum. Sólstafir grundades 1995 och började som ett black metal band men utvecklades senare till ett band inom post metal. De flesta av deras sex studioalbum innehåller låtar med titlar på isländska.

Trots nordens framfart inom metalgenren så finns det även andra band i Europa som är värda att nämna. Det progressiva och tekniska dödsmetallbandet Gojira är ett av Frankrikes bidrag som nått framgång under 2000-talet. Lacuna Coil från Italien spelar gotisk metal sedan mitten av 90-talet och spanska Lords of Black är ett tämligen nytt band som bildades 2014 med fokus på power metal och hårdrock. Det symfoniska metalbandet Epica kommer från Nederländerna och det kraftfulla black metalbandet Behemoth härstammar från Polen.