Finska metalband

Finland är det land som har flest metalband per capita. Några av de främsta undergenrer inom metal som produceras är symfonisk metal, melodisk dödsmetall och gotisk metal. De band som kommer beskrivas nedan återfinns inom just dessa tre genrerna; Nightwish (inom symfonisk metal), Apocalyptica (inom gotisk metal) Children of Bodom och Amorphis (inom melodisk dödsmetall) samt HIM och To/Die/For (inom gotisk metal).

Nightwish

Nightwish spelar både inom power metal och symfonisk metal och är främst kända för det sistnämnda. Bandet bildades 1996 av Tuomas Holopainen, Tarja Turunen och Emppu Vuorinen; keyboard, sång och gitarr respektive. Tarja lämnade bandet 2005 och ersattes under en period av svenska Anette Olzon för att några år senare hitta sin nuvarande sångerska Floor Jansen. Nightwish är ett av banden som sålt flest skivor i sin hemnation med sina åtta studioalbum, varav det sista, Endless Forms Most Beautiful, släpptes 2015.

Apocalyptica

Med ett unikt sound där de blandar in och fokuserar mycket på stråkar i sin musik är Apocalyptica ett av de mer säregna banden från Finland. Deras musik brukar beskrivas som gotisk metal och cello metal. Även stilen neoclassical metal (eller nyklassisk metal) finns representerat hos dem. Apocalyptica lånar ofta in sångaren och andra musiker från andra etablerade band för att ge sina låtar ett varierat sound. De har sedan starten 1993 släppt åtta studioalbum och har på senare tid utökat sin uppsättning med en sångare.

Children of Bodom

Children of Bodom beskrivs bland annat som thrash metal, power metal och melodisk dödsmetall, men det är inom det sistnämnda som de är mest kända. De har släppt nio studioalbum sedan sin start 1993 och bandet grundades av gitarristen Alexi Laiho och trummisen Jaska Raatikainen. Båda grundmedlemmarna är fortfarande kvar i bandet och de förväntas släppa sitt tionde album tidigt 2019. De flesta av Children of Bodoms skivor har nått guldstatus i Finland (sålt över 10 000 exemplar).

Amorphis

Amorphis är precis som Children of Bodom märkt som melodisk dödsmetall men deras stil inkorporerar även andra melodiska komponenter såsom ren sång och ett lättsammare sound på vissa låtar. Andra stilar som påträffas hos dem är progressiv metal, folk metal och ren heavy metal. Sedan starten 1990 har de hunnit släppa tretton studioalbum och fem samlingsalbum varav flera av skivorna nådde topplistorna i flera länder, bland annat i USA, Sverige och Japan. De tre grundmedlemmarna Esa Holopainen, Jan Rechberger och Tomi Koivusaari återstår än idag med ett par andra tillskott i form av den långvariga keyboardisten Santeria Kallio och den återkommande basisten Olli-Pekka Laine. .

HIM och To/Die/For

Även om de kan påstås höra hemma mest inom gotisk rock så startade HIM (His Infernal Majesty) sin karriär inom gotisk metal och har sedan startskotten 1991, och första skivan Greatest Lovesongs Vol. 666 (1997), pendlat mellan metal och ett rockigt sound på sina sju efterkommande skivor. Under samma era som HIM grundades också To/Die/For som däremot höll hårdare i genren gotisk metal på sina sju studioalbum. Båda banden upplöstes inom ett år av varandra; To/Die/For juli 2016 och HIM juni 2017.