Kända metalband

The Big Four

En av de mest kända grupperingarna av band inom metal är thrash metalbanden Metallica, Megadeth, Anthrax och Slayer som tillsammans bildar The Big Four (“de fyra stora”). Dessa band associeras med den thrash metal som uppstod kring San Francisco i USA, även om både Megadeth och Slayer bildades i andra delar av Kalifornien. Det kommersiellt mest framgångsrika bandet av dessa är Metallica som slog igenom stort med sitt tredje album Master of Puppets (1986). Deras självbetitlade album, även kallat The Black Album, nådde en större publik med sitt mer radio vänliga sound. De övriga banden i The Big Four har även de nått kommersiell framgång, även om de inte uppnådde samma bredd av lyssnare då de stannade kvar inom thrash metal som genre.

Black Sabbath

Genom att vara ansedda som en av grundarna till heavy metal, med sitt ursprung i blues rock, och med en karriär som sträckte sig över 40 år är Black Sabbath ett av de band inom metal som kommer bli ihågkomna genom historien. Ozzy Osbourne gav bandet en unik ton med sin sång samtidigt som gitarristen Tony Iommi skapade riff som nått kultstatus. Bandet grundades 1968 och löstes upp 2017, dock så finns det förhoppningar om en återförening i framtiden. Under sin karriär släppte Black Sabbath 19 studioalbum och tog världen med storm med låtar som Paranoid, Iron Man och Heaven and Hell. Tony Iommi, Ozzy Osbourne, Geezer Butler och Bill Ward var de som grundade bandet och av de fyra grundmedlemmarna var det endast trummisen Bill Ward som inte var kvar ända till slutet 2017.

Iron Maiden

Bandet bildades 1975 av basisten Steve Harris som ett av startskotten inom new wave of British heavy metal (NWOBHM). Under 80-talet nådde de stora framgångar med bland annat albumen The Number of the Beast (1982) och Powerslave (1984). Några av Iron Maidens största hits inkluderar Hallowed Be Thy Name, The Fear of the Dark och The Trooper. Endast grundaren Steve Harris har varit kvar i bandet under hela karriären men några andra långvariga medlemmar är gitarristen Dave Murray, sångaren Bruce Dickinson och trummisen Nicko McBrain. Några primära influenser enligt Steve Harris var blues rock och inkluderade bland annat banden Black Sabbath, Deep Purple och Led Zeppelin.

Dream Theater

Dream Theater är ett band som grundades aningen senare än övriga som beskrivits ovan. Mike Portnoy, John Petrucci och John Myung gick alla på den musikaliska högskolan Berklee College of Music när de grundade det progressiva metalbandet Dream Theater. Denna trio höll sig sedan intakt fram till 2010 då trummisen Mike Portnoy lämnade bandet och något år senare ersattes av Mike Mangini. Dream Theaters bästsäljande album Image and Words släpptes 1992 och deras enda album som nått guldstatus, vilket i USA innebär att den sålt över en halv miljon exemplar. Deras trettonde och senaste studioalbum The Astonishing (2016) är ett konceptalbum som sträcker sig över två timmar i speltid och som John Petrucci sägs ha tagit inspiration från bland annat Star Wars och Game of Thrones. Även om albumet fick bra kritik överlag så fanns det vissa röster som höjdes gällande dess koncept och längd.