Metal i spel

Brütal Legend

Brütal Legend skapades 2009 av Tim Schafers studio Double Fine Productions och är nästan helt uppbyggt kring referenser till heavy metal och dess historia. Jack Black spelar huvudrollen i denna skruvade historia kring roadien Eddie Riggs som råkar ut för en olycka som gör att han hamnar i en fantasifull värld fylld till bredden av kända personligheter inom metal. Bland annat möter spelaren Ozzy Osbourne som gestaltar en karaktär med namnet Guardian of Metal och Lemmy Kilmister som porträtterar en helare vid namn Kill Master. Olika platser i spelvärlden är inspirerade av olika genrer och stilar inom heavy metal. Bland annat finns gotisk metal, power metal och glam metal representerat.

Spelet är i grunden uppbyggt som ett hack-n-slash spel i tredjepersonsvy där man kan använda en gitarr för att utföra några speciella combos varav en combo har namnet “facemelter” som bokstavligt talat smälter fiendens ansikte. Det finns även ett moment som fungerar som ett strategispel, eller RTS (real-time-strategy), där spelaren möter olika fraktioner av fiender med målet att besegra dess huvudbas. I spelvärlden kan man också hitta samlarobjekt, utföra diverse utmaningar eller bara köra runt i sin bil “The Deuce”.

Ett av de samlarobjekt man kan hitta i spelvärlden är olika låtar att spela i radion i “The Deuce”. Det finns över hundra metallåtar inkluderat i spelet. Exempel på dessa låtar: Am I Evil? av Diamond Head, Children of the Grave av Black Sabbath, Through the Fire and the Flames av Dragonforce och More Than Meets the Eye av Testament.

Spelet fick bra kritik med över 80% positivt av de insamlade recensionerna och en uppföljare var planerad men blev inställd. Tim Schafer har dock påstått att en uppföljare till Brütal Legend kommer att ske men inget är än så länge planerat.

Andra spel med metal

Ett annat typ av spel att ta i beaktning är diverse spelautomater. Det finns bandspecifika spelautomater och generella med metal som tema, exempelvis Spelautomaten Motörhead och Metal Casino.

Doom från 1993 är ett FPS-spel (first person shooter) där man spelar som en marinsoldat och placeras på Mars där bokstavligen talat helvetet bryter ut. Allt i detta spel osar metal, från omslaget som beskrivits som ett albumomslag och vidare till musiken som tog stor inspiration från metalband såsom Metallica, Ozzy Osbourne och Judas Priest. Doom nådde snabbt kultstatus och har blivit hyllat som ett de bästa PC-spelen genom tiderna tack vare sitt revolutionerande koncept. Utan Doom hade inte spelvärlden sett ut som den gör idag. Det senaste spelet i serien döptes också till Doom, med suffixet 2016, och en uppföljare till det spelet förväntas släppas 2019.

Förutom spel där metal förekommer som en inspiration eller soundtrack så finns såklart också spel där man spelar metal. Guitar Hero och Rock Band spelen är inte enbart fokuserat mot metal men förekommer ändå som en del ur grundkonceptet. Ett av dessa spel är dock primärt fokuserat mot metal och det är Guitar Hero Metallica (2009). Med 49 låtar, varav hälften från Metallicas egna kollektion, hade spelaren ett stort urval av metallåtar att rocka loss till.