Metalband som blev framgångsrika vid ung ålder

Black Tide

Black Tide var ett amerikanskt metalband som var aktiva 2004-2016. Även om de inte hade en långvarig karriär så nådde de snabbt framgång med sitt debutalbum Light From Above (2008). Efter att bandet grundades 2004 av bröderna Gabriel och Raul Garcia, som då var elva och tretton år gamla respektive, så fick de snabbt uppmärksamhet från musikbolagen tack vare sin unga ålder och talangfulla spelande. Från början hette bandet Radio men bytte till sitt mer kända namn Black Tide 2007 när de blev signerade till Interscope Records. Innan de släppte sitt debutalbum var de uppskrivna att spela på metalfestivalen Ozzfest men eftersom en sponsor var Jägermeister kunde de inte spela där då ingen av medlemmarna i Black Tide hade åldern inne för alkohol. Deras första album nådde plats 73 på den amerikanska Billboard 200 och blev en kritiskt uppskattad skiva med över 10 000 sålda enheter under den första veckan.

Avenged Sevenfold

I slutet av 90-talet bildades Avenged Sevenfold (även skrivet som A7X) av Matthew Charles Sanders (kallad för M. Shadows), Zachary James Baker (med smeknamnet Zacky Vengeance. Matt Wendt och James Owen Sullivan (the Rev). Medlemmarna var endast kring 18 år vid den tidpunkten och trots vissa motgångar med diverse bandmedlemmar under de första åren så lyckades de spela in två demoskivor och till slut sitt första fullängdsalbum 2001 kallat Sounding the Seventh Trumpet. På deras två första skivor var det ett primärt fokus på genren metalcore, något som de senare övergav för att istället spela en blandning mellan heavy metal och hårdrock. Avenged Sevenfold är idag och sedan deras självbetitlade album 2007 har de nått topplaceringar på Billboard 200 där både Nightmare (2010) och Hail to the King (2013) nådde plats nummer ett.

Children of Bodom

Både gitarristen Alexi Laiho och trummisen Jaska Raatikainen var så unga som 14 år när de bildade bandet Children of Bodom 1993 (ursprungligen kallat för Inearthed). Fyra år senare släpptes debutalbumet Something Wild som bemöttes med god kritik och banade vägen för dem att bli ett av Finlands mest framgångsrika metalband. Laiho är kluven gällande detta debutalbum men samtidigt påpekar han att det var deras viktigaste album eftersom det gjorde dem kända. Deras andra album, Hatebreeder, släpptes 1999 och fortsatte att cementera deras position på metalscenen. Genom att detta album toppade flera listor runt om i Europa så lyckades de boka in flera spelningar och även spela in ett liveframträdande i Japan. Med sina resterande skivsläpp har de fortsatt att ständigt nå placeringar på topplistor i Europa såväl som i USA och Japan.

Trivium

Vid en ålder på endast tretton år blev Matt Heafy intagen som gitarrist i bandet Trivium som då bestod av sångaren Brad Lewter och trummisen Travis Smith. Efter ett par år lyckades de spela in en demoskiva och fick tag i uppmärksamheten hos det tyska skivbolaget Lifeforce där de sedan spelade in sitt första fullängdsalbum Ember to Inferno (2003). Enligt Heafy var det dock deras spelning på Download Festival 2005 som beredde vägen för Triviums framgångar på metalscenen. Sedan deras tredje album The Crusade (2006) har de ständigt nått topplistorna runt om i världen; bland annat i Australien, Österrike och Tyskland.